Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Strugurii "Moldova", exportaţi în SUA,…

Strugurii „Moldova”, exportaţi în SUA, fără seminţe

Un expert american s-a aflat în Moldova, în perioada 27 mai-9 iunie, pentru a acorda consultanţă pe bază de voluntariat în tehnologiile avansate de producere a strugurilor de masă şi practicile moderne de gestionare a plantaţiilor de vie.

Doctorul în ştiinţe horticole Paul Read, profesor în viticultură al Universităţii din Linkoln, statul Nebraska, SUA, a vizitat Moldova prin intermediul Programului De la Fermier la Fermier, implementat în ţara noastră de CNFA, cu suportul financiar al USAID.

În urma acestei vizite, Paul Read intenţionează să propună specialiştilor din SUA modificarea soiului de viţă-de-vie de masă „Moldova” pentru a se obţine struguri fără seminţe. „A fost o surpriză pentru mine să aflu că nu avem încă importat în SUA acest soi, care permite obţinerea unor struguri mari cu bobiţe măşcate ce au coaja groasă şi pot fi păstraţi o perioadă mai îndelungată decât alte soiuri”, afirmă expertul. „Un alt avantaj important al soiului „Moldova” este rezistenţa la temperaturi joase”, precizează doctorul în horticultură.

Paul Read este de părere că exportul în SUA al strugurilor de soiul „Moldova” s-ar putea confrunta cu o problemă ce ţine de predilecţia consumatorilor americani faţă de strugurii fără seminţe. În opinia sa, există diferite posibilităţi pentru eliminarea acestei probleme, iar una dintre soluţii ar fi comercializarea în SUA a acestui soi, care se păstrează mai mult timp, în perioadele în care pe piaţă se atestă insuficienţă de struguri.

Expertul s-a aflat în Moldova pentru a acorda consultanţă axată pe producerea strugurilor de masă SRL „Podgoreni” din satul Lingura, raionul Cantemir. În cadrul vizitei, voluntarul a oferit angajaţilor şi managementului companiei consultanţă şi instruire axată pe evaluarea terenului, fertilizarea solului, distanţa dintre butaşi în cazul viilor înalt productive cu soiuri de masă.

Chiar dacă apreciază drept destul de avansate metodele de cultivare a strugurilor de masă utilizate de producătorii moldoveni, specialistul recomandă optimizarea anumitor procedee tehnologice. Printre acestea se numără utilizarea unui sistem de spaliere mai performant, care ar permite o mai bună dispersare a viei pentru interceptarea luminii. „Lumina nu trebuie să cadă pe pământ, ci să producă struguri, menţionează Paul Read. – Acesta este scopul principal al industriei”.

O altă recomandare ţine de utilizarea metodei de înierbare printre rânduri cu scopul facilitării accesului tractorului şi a echipamentului după ploaie, al contracarării eroziunii şi încetinirii creşterii viei în perioadele de lemnificare, în special, în cazul solurilor foarte fertile din Moldova. Cât priveşte problema pătrunderii pe diferite pieţe a producţiei certificate conform standardelor internaţionale de siguranţă alimentară, expertul opinează că depăşirea barierelor existente este posibilă prin aplicarea unor tehnici avansate de marketing.

„Consultantul ne-a dezvăluit multe lucruri noi privind perioadele şi modalităţile optime de realizare a diferitor procedee tehnologice”, apreciază, la rândul său, directorul SRL „Podgoreni”, Stanislav Balan. „Noile cunoştinţe ne vor permite să obţinem struguri mai mari cu bobiţe mai măşcate şi de o calitate mai înaltă”, constată Stanislav Balan.

SRL „Podgoreni” preconizează obţinerea în acest an, de pe o suprafaţă de 36 ha de vie cu soiuri de masă, a unei recolte de circa 500 tone de struguri. Compania intenţionează să comercializeze 70% din producţie pe piaţa externă, iar 30% – pe cea internă. SRL „Podgoreni” cultivă în prezent soiurile de masă Caraburnu, Cardinal, Codreanca, Italia, Moldova şi Thompson Seedless.

De la începutul anului curent, prin intermediul Programului De la Fermier la Fermier, în Moldova s-au aflat deja 13 din cei 25 de experţi americani care se preconizează ca, pe parcursul anului 2010, să acorde consultanţă de înaltă calificare în aspecte ce ţin de producere, prelucrare, gestionare financiară, administrarea afacerilor, dezvoltarea cooperativelor şi întreprinderilor agricole etc.

Comunicat al Programului „De la Fermier la Fermier”